Çocuklar dünya hayatının süsüdür

Çocuklar dünya hayatının süsüdür

Uzman Pedagog Tongar, söyleşine katılan Bilgievi velilerine anlamlı bir dua yaptırdı

KÜLTÜR HABER - 2017-01-24 08:38:15

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Bilgievi, velileri için başlattığı ve uzman pedagog yazar Hatice Kübra Tongar’ın konuk edildiği Değerler Eğitimi’nin üçüncüsünü gerçekleştirdi. Üç haftadır Bilgievi velileriyle buluşan uzman pedagog yazar Tongar, “Adetlerle değil Ayetlerle Çocuk Eğitimi” başlığında verdiği bilgilerle altın değerinde öneriler sundu. Tongar, son etabı İzmit’te gerçekleştirilen söyleşide, Bilgievi velilerine muhteşem bir niyet duası yaptırdı. “Hep beraber aşk ile niyet edelim” diyen Tongar, “Allah rızası için hayırlı ve bağırmayan bir anne olmaya niyet ettim. Sen kabul et Allahım” duasıyla Bilgievi velilerinden “Bağırmayan anne” olma sözü aldı.

 

İZMİT’Lİ VELİLER YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ

Uzman pedagog yazar Hatice Kübra Tongar, Ailede Değerler Eğitimi kapsamındaki son söyleşini İzmit SDKM’de gerçekleştirdi. Daha önce Gölcük ve Gebze’deki Bilgievi anneleriyle bir araya gelen Tongar’ı, İzmitli Bilgievi velileri de yoğun ilgiyle karşıladı. SDKM’deki söyleşiyi çok sayıda Bilgievi velisinin yanı sıra Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı Ali Bilgi de izledi.

 

ALLAH BÜYÜKŞEHİR’DEN RAZI OLSUN, ALKIŞLAR BÜYÜKŞEHİR’E

Söyleşi öncesinde Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın ödüllü projesi Kılavuz Gençlik Modeli’ni tanıtan bir sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi. Gösterinin ardından sahneye davet edilen Hatice Kübra Tongar, Kılavuz Gençlik Modelini tanıtan söz konusu sinevizyon gösterisini Gölcük ve Gebze’deki söyleşileri öncesinde de izlediğini hatırlatarak, “Ancak her izlediğimde yeniden büyük heyecan duyuyorum. Beni alkışlayarak karşıladınız ama bu alkışlar devam ederek Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve bu güzel projesine gelsin. Bu tanıtımı izlediğimde kalbim çarpıyor. Çocuklarımızın geleceğe imanla ve ilimle hazırlandığını görmek çok güzel. Allah, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden razı olsun” dedi.

 

FITRAT PEDAGOJİSİ

Tongar ardından “Fıtrat Pedagojisi ve Adetlerle Değil Ayetlerle Çocuk Eğitimi” başlığında topladığı söyleşisine geçti. Kendine has tarzı ile büyük ilgi gören Tongar, söyleşide çocuk eğitimine yönelik birbirinden değerli öneriler sundu.

 

ÇOCUKLAR KABE’YE BENZER

Çocukları Kabe’ye benzeten Tongar, “Kabe’yi gördüğünüzde bunun cennetten bir emanet olduğunu düşünürsünüz. Aynı şekilde çocuklar da yüce Allah’ın bizlere cennetten bir emanettir. Bu nedenle çocuklar Kabe’ye benzer” dedi.

 

“ÇOCUKLAR DÜNYA HAYATININ SÜSÜDÜR”

Çocukların Kabe’ye benzemesinden yola çıkan Hatice Kübra Tongar, “Bu tanımı Rabbimiz de yapıyor. Yüce Allah, Kehf Suresi’nde ‘Çocuklar Dünya Hayatının Süsüdür’ diyor. Oysa biz bunu unutup yüzümüzü batıya döndük. Batı çocuk eğitiminde doğru niyeti bulamadığı için zorlandı. Ama biz çocuk eğitimine adetlerle değil ayetlerle bakmalıyız. Çocukları bize ileride baksın diye istememeliyiz. Yine yüce Allah diyor ki; ‘Ben insanları ve cinleri ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.’ Ama biz bunu da unutuyoruz” şeklinde konuştu.

 

EN GÜZEL PEDAGOJİ KİTABI: KURAN-I KERİM

Yazar, söyleşide altı çizilerek ve yanına notlar alınarak okunan bir Kuran-ı Kerim’i gösterdi. Böyle okunan bir Kuran-ı Kerim’in anlamının daha büyük olduğuna dikkat çeken Tongar, “Kuran-ı Kerim, gelmiş geçmiş en güzel pedagoji kitabıdır. Rabbimiz bizim orada nasıl bir anne olmamız gerektiğini en güzel şekliyle anlatmış. ‘Allah benim nasıl bir anne olmamı istiyor’ yerine yerine ‘Elalem ne der?’ diye soruyoruz. Sormayın çünkü kimseye yaranamazsınız. Ama Allaha yaranmak çok kolaydır. Onun için Kuran-ı Kerim’le tanışın” şeklinde konuştu.

 

GERÇEKTEN ÇOCUĞUMUZU BİLMEK İSTİYOR MUYUZ?

İlgiyle izlenen söyleşide Hatice Kübra Tongar, Bilgievi velilerine önemli bir soru sordu. “Gerçekten çocuğumuzu bilmek istiyor muyuz?” sözleriyle velilere seslenen Tongar, aldığı “Evet” karşılığının ardından, “Sevgili anneler evet dememin bir bedeli var. Bunu gerçekten istiyorsak ona göre davranmalıyız. Bedenimiz evde ama gün içinde bir kez bile çocuğumuzla göz göze ev işleri nedeniyle gelmiyorsak bunu başaramayız. Çocuklarımız bizim hayatımızın devamını yaşamak için değil kendi hayatlarını yaşamak için dünyaya geldi. Biz zaman zaman Rabbimizin sistemine inanmıyoruz. Çünkü nur topu gibi egolarımız var. Çocuk sahibi ifadesi bile bunun kanıtı. Aslında biz o çocukların sahibi değil emanetçisiyiz. Allah gün gelecek o emanetlerin hesabını soracak” şeklinde konuştu.

 

FITRATLA ÇATIŞMA KAZANAMAZSIN

Konuşmasında fıtrat kavramına değinen Tongar, bu kavramı ruhsal DNA olarak açıkladı. Çocuğun yazılım kısmının fıtrat olduğuna dikkat çeken pedegog yazar, “Zaten en çok da burayla çatışıyoruz.  Fıtratla çatışma kazanamazsın” dedi.

 

PEYGAMBERLERİN ANAHTARLARI

Öte yandan Hatice Kübra Tongar söyleşide Peygamberlerin çocuk yetiştirmedeki anahtarlarından söz etti. Bunları selamet, temsiliyet, muhabbet, merhamet, itaat ve teslimiyet olarak sıralayan Tongar,  her bir anahtarı örneklerle açıkladı.

 

ANLAMLI DUA

Tongar söyleşinin sonunda ise velilere anlamlı bir dua yaptırdı. Hep beraber aşk ile niyet edelim” diyen Tongar, “Allah rızası için hayırlı ve bağırmayan bir anne olmaya niyet ettim. Sen kabul et Allahım” duasıyla Bilgievi velilerinden “Bağırmayan anne” olma sözü aldı.

 

BİLGİ’DEN ANLAMLI KONUŞMA

Söyleşinin sonunda Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı Ali Bilgi sahneye gelerek, bir teşekkür konuşması yaptı. Bilgi sözlerine başlamadan önce tüm konukları Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu adına selamladı. “Rabbime şükürler olsun ki bugün burada bizleri bir araya getirdi” diyen Bilgi, “Rabbimiz bize ruhlar aleminde  “Elestü bi- Rabbiküm’’ yani “Ben sizin rabbiniz değil miyim?” diye sorduğunda biz de ona ‘Sen bizim rabbimizsin’ diyerek kabul ettik. Rabbimiz, bizlere yol göstersin, kılavuz olsun diye Kuran-ı Kerim’i ve Peygamberimizi gönderdi. Biz de Kılavuz Gençlik Projesiyle, Kuran-ı ve Peygamberimizi kılavuz edinerek, bu kentin evlatlarını yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi. Bilgi sözlerine Hatice Kübra Tongar’ın, ‘Rabbim niyetlerimizi ve akıbetlerimizi hayır eylesin’ sözleriyle son verdi. Hatice Kübra Tongar’a Kılavuz Gençlik Projesi’ni detayları ile anlatan bir set armağan eden Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı Ali Bilgi, katılımından ve değerli fikirlerini Bilgievi ailesiyle paylaştığı için de yazara teşekkür etti.

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER