FUTBOLDA ŞİDDETİN  NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ

FUTBOLDA ŞİDDETİN NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, sporda, özellikle de futbolda artan şiddet olaylarının sebeplerinin incelenmesi ve bu nedenleri ortadan kaldıracak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla bir meclis araştırma önergesi verdi.

SPOR - 2017-03-04 10:06:24

Önergesinde sporun evrensel bir faaliyet ve iletişim kurma şekli olarak tanımlandığını ancak Türkiye’de sporun, iyimser sıfatların dışında şiddetle birlikte anıldığını hatırlatan Tarhan, sporun her branşında şiddetin görüldüğünü ancak yoğunlukla şiddet görüntülerine tanıklık edilen spor alanının futbol olduğunu belirtti.

ŞİDDET SADECE MAÇLARDA DEĞİL!

Şiddetin maçların öncesinde ve sonrasında da yaşandığını belirten Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, geçtiğimiz günlerde, Beşiktaş-Fenerbahçe maçında, Fenerbahçe-Bursaspor maçında ve Urfa’daki futbol karşılaşmalarındaki üzücü olayları hatırlatarak, bazen taraftarlarla futbolcular arasında, bazen de futbolcular arasında maçlarda şiddet yaşandığını ifade etti.

TBMM Başkanlığına sunduğu meclis araştırma önergesinde Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan şunlara da değindi;

SİYASİ İKTİDAR SPOR MÜSABAKALARINI VE TAKIMLARINI BİR GÜÇ ARACI OLARAK KULLANMAMALIDIR

2015 yılında, Fenerbahçe takımını taşıyan otobüse yapılan silahlı saldırının failleri bulunarak cezalandırılmamışken, geçtiğimiz günlerde, bu sefer Bursaspor takımını taşıyan otobüse bir saldırıda bulunuldu. Bu tip saldırılarla ilgili etkin ve sonuç almaya yönelik soruşturma yürütülmediği sürece, sporda şiddetin bitirilmesi mümkün değildir. Çünkü aydınlatılmayan her şiddet olayı, bir sonrakine zemin hazırlamaktadır. Özellikle futbol karşılaşmalarında yaşanan şiddetin bir türlü önüne geçilememektedir. Yer aldığı lig fark etmeksizin neredeyse tüm futbol karşılaşmasında küçük ya da büyük bir şiddet olayı yaşanmaktadır. Üstelik bu olaylara ilişkin yorum ve değerlendirmeler, günlerce görsel ve yazılı basında yer bulmaktadır. Bu da mevcut durumu çözmek yerine daha da derinleştirmektedir. Sporu; onu tanımlayan iyimser sıfatlara uygun hale getirmenin yolu; spor faaliyetlerinde geçerli olan ilke ve kuralların herkes için eşit bir şekilde uygulanması, Yakın bir geçmişte sporda şiddet ile ilgili olarak yasal bazı düzenlemeleri içeren bir kanun çıkarılmasına rağmen şiddet olayları engellenememiştir. Bu da getirilen yasal düzenlemelerin spordaki şiddeti engellemede yetersiz mi kaldığı, yoksa uygulamada bazı eksikliklerin mi olduğu sorusunu akla getirmektedir. Bu nedenle, yasal ya da idari düzenlemelerle kontrol altına alınamayan bu durumun tekrar incelenmesi bir zorunluluktur. 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER