Atık toplanması ve geri kazanımı masaya yatırıldı

Atık toplanması ve geri kazanımı masaya yatırıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi atık yönetimi faaliyetlerinin koordineli bir şekilde yürütülmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

YEREL HABER - 2017-05-23 10:54:15

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Toplanması, Taşınması ve Geri Kazanımı” konulu toplantı gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda düzenlenen toplantının Mayıs ayı gündeminde hanelerde oluşan elektrikli ve elektronik eşyaların diğer atıklardan ayrı toplanması, taşınması, geri kazanımı, dönüşümü masaya yatırıldı. Toplantıda sistemin işlevsel hale getirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması görüşüldü.

 İSTİŞARE YAPILDI

İzmit Ramada Plaza Otel’de gerçekleştirilen toplantıya ilçe belediyelerinin şube müdürleri ve teknik personelleri, atık elektrikli ve elektronik eşyaların yönetimi konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkilendirilmiş İktisadi İşletmesi ELDAY yetkilileri, atık elektrikli ve elektronik eşya işleme tesisi yöneticileri katıldı. Toplantıda; “Atık Elektrik ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında hanelerde oluşan elektronik atıkların toplama sisteminin iyileştirilmesi ve kalıcı bir toplama ağı oluşturulması çalışmaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte düzenlenebilecek kampanyalar hakkında istişarelerde bulunuldu.

 E-ATIK MİKTARININ ARTTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Şube Müdürü Hüseyin Kılıç; elektronik atıkların diğer atıklardan ayrı olarak toplanması çalışmalarının 2008 yılından bu güne Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda ilçe belediyeleri ile birlikte sürdürüldüğünü belirtti. Kılıç “Bu evrede eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. 2012 yılında yürürlüğe giren AEEE yönetmeliği sonrasında hız verilen ayrı toplama çalışmalarındaki verimliliğin bakanlıkça yetkilendirilmiş kuruluş ELDAY’ın ve işleme tesisinin katkılarıyla daha ileri seviyelere getirileceğini, etkin bir toplama ağı oluşturularak, toplumdaki bilincin arttırılmasına katkı sağlayıcı bilgilendirici etkinliklerle toplanan e-atık miktarının arttırılmasını hedefliyoruz” dedi.

 MODEL BİR SİSTEM

AEEE konusunda yetkilendirilmiş kuruluş ELDAY Genel Müdürü Muharrem Yamaç; elektronik atıkların toplanmasında sürdürülebilir bir sistem kurmanın ülke ekonomisi açısından çok önemli olduğunu ifade ederek “2016 yılında Türkiye’nin hurda metal ithalatı için 7 milyar dolar harcandığı göz önünde bulundurulduğunda cari açığı azaltmaya yönelik etkin bir toplama ağının oluşturulması çok önemli. Bunun da günümüz itibariyle Üretici-Belediye iş birliği içerisinde toplumu bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar ile sağlanabileceğini düşünüyoruz. Kocaeli’nde örnek bir çalışma yürüterek ülkeye model olacak bir sistem kurmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER