Uçak'dan kış aylarında sağlıklı beslenme

Kırklareli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm mezunu Gebze Şifa Tıp Merkezi Diyetisyeni Filiz Uçak obezitede kilo yönetimi, diyabette beslenme tedavisi ve bariatrik cerrahi başta olmak üzere birçok konuyla ilgili seminere katıldı.

SAĞLIK - 2018-12-30 12:58:19

Gebze Şifa Tıp Merkezi Diyetisyeni Filiz Uçak Kırklareli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu Eğitim süresinde  sporcu beslenmesi, obezitede kilo yönetimi, çocuk hastalıklarında beslenme, diyabette beslenme tedavisi ve bariatrik cerrahi başta olmak üzere birçok konuyla ilgili seminere katıldı. Kış aylarında nasıl sağlıklı kalmamız  hakında bilgiler veren Uçak şunları söyledi: "Sıcak kalabilmek için aldığımız besinleri depolayıp yağ hücrelerine çevirir ve kilo alımımız artar. Üşüyen insan daha fazla enerji ve besine ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacı karşılamak için karbonhidrat ve yağ içeriği fazla, yüksek enerjili besinleri tercih eder. Bu durum kilo alımını arttırır.
Günde 3 ana ve 3 ara olacak şekilde sağlıklı ve dengeli beslenmek kilo alımını engeller. Özellikle besin piramidi yöntemiyle en yüksek enerji içeriğine sahip olması gereken en önemli olan öğün kahvaltı, sonrasında öğle ve en son akşam öğünüdur diyen uçak . Bu durumda kahvaltıyı atlamak sanılanın aksine metabolizmamızı yavaşlatır ve yavaşlayan metabolizmayla kilo verme sürecimiz uzar. Ara öğünler ise kişinin ihtiyacına göre belirlenebilir. Özellikle gecelerin uzun olduğu kış mevsiminde ara öğün yapmak bizi sağlıksız atıştırmalıklardan kurtaracaktır. 
Yaz aylarında sıcak havanın da etkisiyle sıvı kaybı fazla olur ve insan vücudunun suya olan ihtiyacı artar. Fakat kış aylarında soğuk hava nedeniyle su tüketimi azalmaktadır. Su ihtiyacımız ne kadar azalsa da kilo kontrolünü sağlamak amacıyla su içmek için susamayı beklememeliyiz. Kış aylarında günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Su tüketiminde zorluk yaşayanlar gün içerisinde tüketecekleri suyu maydanoz, tarçın, limon, salatalık ya da karanfil ile aromalandırıp tüketim kolaylığı sağlayabilirler.
Kışın soğuk havanın etkisiyle açık alanlardan uzaklaşarak kapalı alanlarda günümüzü geçirmekteyiz. Bu nedenle fiziksel aktiviteler ciddi anlamda azalmaktadır. Bu durum egzersiz ile kalori harcamanın önüne geçmemeli spor salonları ya da ev gibi sıcak ortamlarda egzersizlere devam edilmelidir.
Aşırı tuzlu beslenme, fazla miktarda kahve, çay, alkol tüketimi ve su tüketiminin yetersizliği ödem oluşum sebeplerinin başında gelmektedir. Ayrıca kilo fazlalığı, aşırı egzersiz, hareketsizlik, adet dönemi, uykusuzluk, stres, kortizon gibi hormon ilaçları kullanımları ödeme sebep olmaktadır. Ödem oluşumunu engellemek için beslenme programımızda çay, kahve ve alkol tüketimini sınırlandırmalı mümkün olduğunca açık çaylar içmeliyiz. Ayrıca tuz tüketimini azaltmalı ve su tüketimini arttırmalıyız.
Toplumumuzda kışın diyet yapmanın vücut direncini düşüreceği ve hastalıklara daha kolay yakalanacağı korkusu yaygındır. Sanılanın aksine doğru bir beslenme programıyla bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek formda kalmak mümkündür."dedi.

Haber Murat Gökkaya

Günün Diğer Haberleri