DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ortak açıklama

KOCAELİ HALKINI DA ACİL ÖNLEM ÖNERİLERİMİZE SAHİPLENMEYE DAVET EDİYORUZ…

GÜNDEM - 2020-04-01 22:21:35

 

Ülkemiz ve bütün dünya toplumları için çok ciddi bir tehlike oluşturan ve binlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olan Corona Virüs (Covid 19) salgını tüm hayatımızı etkisi altına aldı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından “PANDEMİ” olarak ilan edilen salgınla ilgili Sağlıkçılar görevlerini herkesten daha fazla risk üstlenerek, büyük bir özveri ve insan üstü bir anlayışla yerine getirmektedir. Onlara bir kez daha sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yaşamı yeniden üreten tüm emekçilere en fazla saygı gösterilmesi gereken bir dönemi yine hep birlikte yaşamaktayız.  

Bu ülkenin mühendisleri-mimarları, doktorları, kamu çalışanları ve işçilerinin örgütleri olan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Covid-19 salgını ile etkin mücadelede halkın sağlığını, işini ve aşını korumak için aşağıda yer alan 7 önlemi/talebi açıklamıştır:

  1. Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulmalıdır.
  2. Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, küçük esnaf desteklenmeli, çalışanlara ücretli izin verilmeli ve işsizler için ise koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidir.
  3. Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca faiz işletilmeden ertelenmelidir.
  4. Bu süreçte özel sağlık kuruluşları kamu kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır.
  5. Salgınla mücadelede koordinasyonda katı bir disiplin uygulanmalı, bilimsel yaklaşım ve bilgi paylaşımında açık ve şeffaf olunmalıdır. Güven kriteri haline gelen Covid-19 Testleri konusunda bilimsel-yaygın-hakkaniyetli ve sonuçların hızla açıklandığı bir işleyiş hakim kılınmalıdır.
  6. Başta hekimler, sağlık ve belediye çalışanları olmak üzere, tüm zorunlu işlerde koruyucu ekipman başta olmak üzere bütün eksiklikler giderilmeli, herhangi bir aksama yaşanmayacağına dair güven verilmeli ve bu işlerde çalışan herkes düzenli olarak testten geçirilmelidir.
  7. Salgın dönemlerinde dezavantajlı kesimler olarak kabul edilen; hiçbir geliri ve birikimi olmayan yoksullar, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler için yaşamlarını ve sağlıklarını koruyacak fiili ve yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

Covid-19 salgını ile etkin mücadelede bu 7 önlemin aciliyetini bir kez daha hatırlatıyor; Hükümet’i ivedilikle gereğinin yapılması için göreve davet etmeyi tarihsel bir sorumluluk olarak görüyor; kişi ve kurumları, önlemlerin vurgulandığı ortak metni, kurumlarımızın web sayfalarından ya da http://disk.org.tr/2020/03/disk-kesk-tmmob-ve-ttbnin-yedi-acil-onlem-metni-imzaya-acildi/ linkinden imzalamaya çağırıyoruz.

01.04.2020

 

DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Kocaeli Bölge Temsilciliği

KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) Kocaeli Şubeler Platformu

TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu

TTB (Türk Tabipleri Birliği) - Kocaeli Tabip Odası Yönetim Kurulu

 

Günün Diğer Haberleri