Modern çağın stresli ve yoğun temposunda, sağlıksız beslenme ve yanlış yaşam özelliklerinin da dahil olduğu reflü hastalık hızla yaygınlaşıyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Reflüye bağlı göğüs ağrısının kalp ağrısını taklit edebildiğini ve göğüste, yemek borusunda yanma, sırta, çeneye ve kola yayılan bir ağrıya neden olabildiğini yazan Prof. Dr. Tedavi edilmeyen reflü'nün yaşam biçimini düşürerek, kişinin hem de iş hayatındaki olumsuz iyileşmeni, kanser dahil olmak üzere çok ciddi bir şekilde dağılabilmesini sağlayabildiğini vurgulayan Prof. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, reflü hakkında toplumun doğru sanılan 9 yanlış bilgisini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
- Reflü sadece yaşlılarda görülüyor: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Bu düşünce/inanış doğru değil. Reflü hemen her insanında görülebilir. genel olarak farklı şekillerde genç yetişkinlerde, ergenlerde ve hatta çocuklarda dahi durumlar ortaya çıkmıştır. Yenidoğanlarda reflü performansı yüzde 5-9 iken, çocukluk yaşında yüzde 10 civarında, adolesan yani 10-19 yaş aralığını kapsayan ergenlik döneminde ise bu oran yüzde 20'ye kadar çıkabilmektedir.
- Reflü basit bir çiçeklenme, kalıcı bir tedavi durumu yol açmaz: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Reflü aslında oldukça yaygın, ülkemizde her 4 yerde görülen, oldukça önemli ve olumsuz hastalık durumları yol açabilen bir hastalık. Bunlar arasında yemek borusunda yaraların ve bu yaralara bağlı kanamaların değişikliklerinden kansere kadar çok ciddi bölgelerde neden olabilir. Reflü nedeniyle iş performansında azalma, kendini iyi hissetme halinin miktarı, yemek borusunda yanma gibi beslenme sık acil başvuru da sık görülen durumlardır. Reflü ciddi bir problem, tedavi ve gerekli girişimler uygulanmaz ise ciddi ölümler yol açabilir.
- Reflü için doktora gitmesi gerek yok, eczaneden bir mide ilacı almak yeterlidir: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Gastroenteroloji Uzmanı Prof.
- Reflü ve göğüste yanma aynı belirti: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Reflüde göğüs yanması daha uzun süren, kroniktir, anti-asit ve mide koruyucu (proton pompası testleri) tedavi yöntemleriyle geçmektedir. Göğüs yanması bazen akut kalp krizi, aort anevrizma yırtılması gibi ciddi bir şekilde izlenmesine bağlı olabilir. Göğüs yanması sonunda mutlaka bir hekime başvurulması gerekmektedir.
- Sadece mide koruyucularıyla reflüden kurtulabilirim: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Mide koruyucu sistemler reflü tedavisi 30 harfle kullanılmaktadır. Ancak sadece bu sistemlerle reflüden kurtulmak mümkün değildir. Mutlaka yaşam tarzını değiştirmeden; Diyet, uyku düzeni, yeme-içme ile ilgili düzenlemelerin de sistemleria ek olarak devreye alınması gerekir. Ayrıca mide-yemek borusu birleşimindeki kapakta bir genişleme varsa, mide fıtığı varsa endoskopik müdahaleler (ARMA, Gerdx gibi) veya cerrahi müdahale de yapılabilir.
- Reflü esas olarak bitkilere bağlı olarak gelişir: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Baharatlı yiyeceklerin sanıldığı gibi, reflü nedeni değildir. Reflüsü olan bir kişide sunulan ürünler, reflü'nün performansını daha iyi kılabilir. Ancak esasen neden yatan ve devam eden reflüdür. Anatomik bozukluklar, aşırı yağlı -çikolatalı beslenme, aşırı yemek yeme, sigara içme, obezite, üreme, yemekten hemen sonra yatma, bazı sistemler ve aşırı stres reflüye neden olabilir.
- Reflunin tek tedavi yolu cerrahidir: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Gastroenteroloji Uzmanı Prof.
- Reflü ile gastrit aynı belirtiyi: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Reflü esas olarak mide asitlerinin yemek borusuna kaçması sonucu oluşur. Ancak gastrit esas olarak midede uygulanması (yangı, bir tür iltihap) gelişmesidir. Gastritin nedenleri, tedavisi, reflüden oldukça farklıdır. Reflü gastritten tamamen ayrı bir gelişme; tanımlama, dağıtım ve dağılım farklıdır.
- Reflü'nün herhangi bir bedeli yoktur: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Reflü tedavisi, hem de mali bedeli oldukça teminatlıdır. Yemek borusunda yara (özofajit, ülser), kanama, darlık, Barrett, kanser değişimleri gibi gelişmeleri hayatıyla tehdit ederler. Bu nedenle reflü insanlara yönelik toplumsal değişimlerin ve tanı ve bakımın gecikmemesinin büyük önemseneceği.
|