BASIN BÜLTENİ / KUZEY MAKEDONYA’NIN İLK TÜRKÇE FİLMİ

13. Boğaziçi Film Festivali’nin son gününde Kuzey Makedonya’nın ilk Türkçe uzun metrajlı filmi, seyirciyle buluştu. Georgi M. Unkovski’nin yönettiği “DJ Ahmet”in genç başrol oyuncusu Arif Jakup ve usta oyuncu Atila Klinche; sinemaseverlerle samimi bir sohbet gerçekleştirdi.

GÜNCEL - 2025-11-14 19:43:47

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 13. Boğaziçi Film Festivali’nin son söyleşisi; bugün Atlas Sineması’nda gerçekleştirildi. Sundance başta olmak üzere pek çok festivalden ödülle dönen, Uluslararası Uzun Metraj Yarışma filmlerinden “DJ Ahmet”in oyuncuları Arif Jakup ve Atila Klinche; gösterimin ardından soruları cevapladı. 

Kuzey Makedonya’daki küçük bir Yörük köyünde yaşayan 15 yaşındaki Ahmet’in; annesinin ölümünden sonra üstlendiği aile sorumluluğu ile en büyük tutkusu olan müzik ve sevdiği kıza kavuşma hayallerini sade bir dille anlatan filme katılma hikâyesini, Arif Jakup şöyle anlattı: “Film ekipleri okula gelmiş ama o gün ben okulda yoktum. Bir hafta sonra başvuru formlarını almak için tekrar okula geldiler. Ben, formunu doldurmamış bir arkadaşın yerine kendi adıma doldurup babamın imzasını taklit ettim. Seçmelere katıldıktan sonra Ahmet rolünü aldım ve Üsküp’te çekimler başladı.  Aslında oyunculuk hevesim yoktu; tesadüfen oldu.”

Filmde Arif gibi amatör oyuncuların yanı sıra profesyonel oyuncular da yer aldı. “Before The Rain” ve “Dust” gibi filmlerde de rol alan usta aktör Atila Klinche; onlardan biri olarak çekimlerde bu konuda hiçbir sorun yaşamadıklarını söyledi: “Farkı hissetmedik hem işimizi yaptık hem de amatör ve yerel halka iç içe olduk. Arif, benim fakültedeki asistanımdan destek aldı” Klinche; filmin asıl önemini ise şu sözlerle ifade etti: “Yugoslavya’nın parçalanmasından sonra, 35 yıl, Makedonya bağımsızdı ve uzun metraj Türkçe çekilen ilk film, bu film. Bizleri beyazperdeye yansıtmış oldu. Prodüktörler sadece dizi çekmek yerine keşke bu hikâyelere daha fazla dokunsa. Yönetmenimiz, aynı zamanda senaryo yazarı; inceliklere çok önem verdi, sanatsal yönü olsun diye değişiklikler yapılmadı. Her şey aslına uygun şekilde beyazperdeye aktarıldı.” 

Bu doğallık, Jakup’un da işini kolaylaştırmış. Genç oyuncu; “Film, benim yaşadığım köyde çekildiği için filmin hikayesi bana farklı gelmedi. Biz orada hâlâ tütüncülük, tarım yapıyoruz; kendi hayatımızı anlattık.” derken Klinche de kendisinden ‘sosyal medya desteği’ aldığını söyledi.”

Jakup’un hayatında, çekim sürecinde değil ama film bittikten sonra bir farklılık olmuş. “Adımla seslenen kalmadı; herkes bana ‘artist’ diye sesleniyor.” diyen oyuncu; filme alternatif bir son yazacak olsa ne yazacağı şeklindeki soruya; “Hiç düşünmedim ama eğer sonunu ben yazmış olsaydım filmdeki kızla beraber Almanya’ya kaçardım.” cevabını verdi.  

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği, Turkcell ve Türk Hava Yolları’nın ana sponsorluğu, TRT’nin Kurumsal İş Ortaklığı, Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortaklığı, Türkmedya’nın ana medya sponsorluğu, TV Plus ve İGA Pass sponsorluğunda gerçekleşen “13. Boğaziçi Film Festivali” ile ilgili tüm bilgilere www.bogazicifilmfestivali.com adresinden ve festivalin resmî sosyal medya hesapları üzerinden erişilebilir.

 

Günün Diğer Haberleri