Çocuğunuzun gelişimini desteklemek istiyorsanız ona oyun özgürlüğü verin

Çocuğunuzun gelişimini desteklemek istiyorsanız ona oyun özgürlüğü verin

Türkiye'nin ilk çocuk hareket üssü Muzipo Kids'in akademik danışmanı Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet İnan, yeni nesilin hareketsizliğine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İnan, “Kindergarten” modelinin günümüz çocuklarının becerilerinin desteklenmesi için en doğru model olduğunu vurguladı.

SAĞLIK - 2018-09-06 10:11:47

Bugünün yaşam tarzında, sürekli gelişen teknoloji ile ortaya çıkan “hareketsizlik” döneminde çocuklar, evde oyun konsolları ve teknolojik ürünlerle günlerini hareket etmeden geçiriyorlar. Çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişiminde, hareketin çok önemli bir rol oynadığını vurgulayan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet İnan, Almanya'da oyun temelli “Kindergarten” modelini örnek gösteriyor:

“Kindergartenların amacı, çocukların hayal ettikleri alanları yaratabilmeleri ve bu alanlarda diledikleri gibi oyun oynamaları için onlara fırsat vermektir. Tamamen hareket ve oyun odaklı olan bu kurumlarda çocuklar oyun oynayarak kendilerini geliştiriyor ve akademik hayata hazırlanıyor. Çocukları hareketsizliğin neden olduğu dezavantajlı koşullardan koruyabilmesi adına Muzipo Kids merkezlerinde de bu modelden ilham alınarak hareket ve atölye programları hazırlanıyor. Çocuğun kendini deneyimlemesi, ancak oyun ve hareketle mümkündür. Çocuğunuzun gelişimini desteklemek istiyorsanız ona oyun özgürlüğü vermelisiniz.”

İçe dönük çocukların hareket ihtiyacı daha fazladır.

“Arkadaşlarıyla birlikte vakit geçiren ve grup oyunlarına dahil olan çocukların ruhsal gelişimi de desteklenmiş oluyor.” diyen Doç. Dr. İnan, takım çalışmaları esnasında çocukların yardımlaşarak, görev paylaşımı yaparak ve birbirlerini tamamlayarak ekip oyuncusu olma becerilerini pekiştirdiklerini belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: 

“Muzipo Kids'teki hareket programları, çocuklara erken yaşta spor alışkanlığı kazandırırken, denge ve koordinasyon becerilerini de geliştiriyor. Ayrıca temel motorik özelliklerin basamakları olan boy, kilo, denge, esneklik ve kuvvet gibi özelliklerin gelişimine doğrudan katkı sağlıyor. İçe dönük olan çocuklar, grup içinde daha aktif rol alarak sosyal çocuklar haline geliyor. Bu da çocuklarımızın ruhsal gelişimleri için gerekli olan özgüven ve özsaygı duygularının gelişmesinedestek oluyor.” 

 
 
 
Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER