BİR OSMANLI MÜZESİ

BİR OSMANLI MÜZESİ

Kartepe Belediye Başkanı Av.M.Mustafa Kocaman’ın vizyon projelerinden biri olan, Kartepe’nin tarih turizmine, kültürel ve tarihi zenginliğine katkı sağlamak amacıyla yapımı kısa sürede tamamlanan Kartepe Özel Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi düzenlenen törenle açıldı.

- - Kategorilenmemiş - 2023-09-10 06:19:15

ÖZEL OSMANLI GÜNLÜK YAŞAM MÜZESİ

Kartepe Belediye Başkanı Av.M.Mustafa Kocaman’ın seçim vaatleri arasında da  yer alan Kartepe’nin ilk müzesinin açılışına, AK Parti Milletvekilleri Sadettin Hülagü, Veysal Tipioğlu, Mehmet Akif Yılmaz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, Kartepe Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Türker, siyasi parti temsilcileri, belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri, meclis üyeleri,  muhtarlar ve davetliler katıldı.

 

BİR HAYALİMİZ HAYATA GEÇTİ

Kartepe Özel Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi açılış programında konuşan Kartepe Belediye Başkanı Av.M.Mustafa Kocaman “Bir  hayalimizin daha hayata geçmesinden heyecan duyuyoruz. Kartepemize çok yakışan bir eser daha kazandırdık. Tarihimizin en önemli değerlerinden olan Hikmetiye Camiimiz, müzemizin en kıymetli, en büyük eseridir. Müzemiz teleferiğin geçiş güzergahındadır, vakti geldiğinde binlerce insanın uğrak noktası bir yer olacak. Osmanlı döneminden kalma kültürümüzü yansıtan eserlerimiz burada sergileniyor. Şanlı geçmişimizle gurur duyuyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Müze Müdürlüğümüz başta olmak üzere, yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

TARİH TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAK BİR ESER

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın konuşmasında “Kentimizin her noktasında güzel işler yapılıyor. Alt yapısından üst yapı yatırımlarına kadar Kartepe’de en güzel işlerin yapıldığı ilçelerimizden biri. Hikmetiye Camii’miz Abdülhamid Han Ulu Hakan’dan kalma çok kıymetli bir eser. Şimdi tam karşısında Osmanlı da günlük yaşamı anlatan bir müzemiz hizmete girdi. Turizm destinasyonu açısından da önemli bir yere ve konuma sahip. Teleferikle birlikte de önemi ve etkinliği daha da artacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

 

ÖNEMLİ BİR ESER

“Bu eserlerin hayata geçmesi kültürümüzün, değerlerimizin yaşatılması ve Asımın Nesli için çok önemlidir” diyen AK Parti Milletvekili Prof.Dr.Sadettin Hülagü “Anadolu’nun her yerini gezdim. Osmanlının eserlerini her yerde görürsünüz. Osmanlı’nın temel düsturu İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Osmanlı kültüründe aile yapısının korunmasında bizlere de vazife düşmektedir. Kartepe Belediyemizin bu eserinden dolayı çok teşekkür ederim. Bilinmeyenleri bildirmek, gelecek kuşaklara aktarmak bizim vazifemizdir” ifadelerini kullandı.

 

HİKMETİYE CAMİİ’NİN TANITIMI

Kartepe’nin en önemli kültür ve tarih miraslarından olan Osmanlı Padişahlarından Sultan II.Abdülhamid Han tarafından 1899 yılında Derbent Mahallesi’ne yaptırılan Hikmetiye Camii’nin tanıtımı ve farkındalığını da arttıracak olan Kartepe’nin ilk müzesi Özel Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi, Hikmetiye Camii’nin mimarisine uygun yapısıyla ziyaretçilerini tarihsel bir yolculuğa çıkaracak.   

 

II. ABDULHAMİD HAN DÖNEMİNDEN

Tarihi ve kültürel mirasımızın korunması, gelecek nesillere aktarılması amacıyla geleceğe miras düsturu ile yapımı tamamlanan Özel Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılan tarihi Hikmetiye Camii karşısında benzer mimariyle, 86 metrekare alanda iki katlı olarak yapıldı. Üst katı müzenin sergi alanı, alt katında ise toplantı, görevli, arşiv odaları, mutfak ve wcler bulunmaktadır.

 

150 ESER SERGİLENİYOR

Kocaeli Müze Müdürlüğü koordinasyonu ile yürütülen çalışmalar sonucunda, Etnografik eserlerin bulunduğu Özel Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi’ne, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel müze statüsü kazandırıldı. Sergi alanında Osmanlı’da; Ata sporları (güreş, avcılık, kemankeşlik, binicilik), silahlar, sofra (kap, tepsi, kaşık vb.), para, sikke, giyim, kuşam, ibadet, kahve kültürü gibi günlük yaşamı anlatan eserlerin yer aldığı 150 eser sergileniyor. Müzenin tarihsel kronolojisinin ve eserlerin tanıtım metinlerinin hazırlanmasında Kocaeli Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Oğuz Polatel destek verdi.

 

YENİ DENEYİMLER

Özel Osmanlı Günlük Yaşam Müzesi bahçesinde tematik bir kazı alanı da bulunuyor. Kazı alanında müze ziyaretçileri yeni deneyimler kazanacak. Geleneksel Türk oyunlarının yanı sıra müze avlusu içerisinde közde Türk kahvesinin çeşitlerinin yer alacağı bir kafeterya da ziyaretçilere hizmet verecek.

 
-- 
KARTEPE BELEDİYESİ
Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER