DEVA Partisi Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Ergün, Kocaeli’de basınla bir araya geldi. Ergün değerlendirmesinde AK Parti’ye yüklendi. Ergün, konuyla alakalı şunları söyledi; “Yeni bir siyasi parti kurmak kolay değil ama daha önceden tecrübemiz var. Zorlukların neler olduğunu çok iyi biliyoruz. Benzer zorlukları başka formlarda yaşıyoruz. Demek ki Türkiye siyasetinde başka tarzlar gerekiyor. Basın özgürlüğünden sivil toplum örgütlerine kadar her alanda sorunlar başladı. Türkiye'ni yeni bir geri dönüş yaşaması kabul edilebilir değil.

 

“BU YÜK TEK KESİMİN KALDIRABİLECEĞİ BİR YÜK DEĞİLDİR”

 

Türkiye’de siyasetin yeniden yapılandırılmadı için yola çıkmak icap ediyordu. DEVA Partisi’nde çok siyasi partide görev yapan ve böyle düşünen arkadaşlarla beraber yola çıktık. Bu insanlar elini taşın altına beraber sokmuş durumdalar bu yük tek kesimin kaldırabileceği bir yük değildir. 

 

 

 

“BAŞARILAR BAŞARIMIZ HATALAR HATAMIZ”

 

Açıkçası Cumhuriyet’in birinci yüzyılını tamamlamak üzereyken ikinci yüz yılı tamamlamalıyız. 1923 yılından bu güne kadar çok başarılı olaylara imzalı atılmış. Geçtiğiniz yüz yılın bütün başarıları bizim başarımız hatalar da bizim hatalarımız. Hatalarınızdan ders alıp daha iyi bir hatasız şekilde önümüzde ki yüz yılı tamamlamamız gerekiyor. Cumhuriyetin ikinci yüz yılını birinci yüz yıldan daha iyi geçirmesi lazım. Bunu gerçekleştirmek için daha Özgür bir ortam tesis edilmesi gerekir o ortamı sağlayamazsak başarıyı elde edemeyiz. 

 

“İHALELERDE ÖŞÜR ALINMASINI ENGELLEMESİNİ BEKLİYORUZ”

 

Bu şartlar altında çok sayıda insanımız başka ülkelere gidiyor. Yılda 250 bin beyin göçü yaşıyoruz. Bu korkunç bir kayıptır. Niye gidiyor bu insanlar? Yok bir twit atmış yada birinin twitini beğenmiş. Bizim gruptan bizim cemaatten bizim vakıftan bizden değilsin diye sınavda başarılı olanlar mülakatta elenmiş. Vatandaş 1 milyon liralık yatırım yapacak ama 100 bin rüşvet istiyorlar. İşler böyle yürürken kamu yöneticileri camide aşır okurken ihalelerden bazı kesimler öşür alıyor. Biz kamu çalışanlarından camide aşır okumasını değil ihalelerde öşür alınmasını engellemesini bekliyoruz.  Bizim insanlarımızı Türkiye’de tutalım. Biz DEVA Partisini bu yüzden kurduk. Gelin taşın altına elimizi sokalım dedik. Biz şikayet etmeyi bırakıp mücadele etmeye başladık. Bütün bunlar mücadele ederek değişir.

 

“ŞİMDİ Kİ SİSTEMDE …”

 

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ergün, sonra ki seçime hangi sistemle gidilir sorusuna cevap verdi.  Ergün, “Türkiye muhakkak bir parlamenter sisteme geçmelidir. Türkiye’de olması gereken gerçek bir parlamenter sistemdir. 12 Eylül parlamenter sistemine doğan görünümlü şahin diyebiliriz. Parlamenter sistemde meclis zayıftı ama şuan hiç yok. Şimdi ise meclis var diyemiyoruz. Geçen sefer Cumhurbaşkanı sistemde olması gerekenden fazla güce sahipti ama o kadar güçlü olması gerekmiyordu. Şimdi ki sistemde ise Cumhurbaşkanından başka bir şey yok zaten. Sistem bundan ibaret buna sistem denemez. Bu dönülecek sistemde merkezde de meclis olmalıdır. Parlamenter sistem dediğimiz budur. 

 

“SEÇİLECEK CUMHURBAŞKANININ VAADİ PARLAMENTER SİSTEM OLACAKTIR”

 

Güç ayrılığı mutlaka var olmalı ve sorgulanma olmalıdır. Önümüzde ki seçime neyle gideceğiz derseniz sanki bu sistemle giderek sonra parlamenter sisteme geçeceğiz gibi görünüyor. Seçilecek Cumhurbaşkanı vaadi: Ben parlamenter sistemi getireceğim, merkezde ben olmayacağım” demesi gerekiyor. Bu sistemin değişikliği için bugün hükümette yer alan insanların böyle bir sistem getirdik ama bu olmadı diyebilir. Hükümet içinde parlamenter sisteme dönsek mi diye böyle görüşmelerin olduğunu duyuyoruz. Parlamenter sisteme dönüş ise parlamenter sistem olsun ama bize çalışsın anlamında bir parlamenter sistem diyorlar. Parlamenter sistem ülkelerin kalkınmasında öncü rolü oynamaktadır.” dedi. 

 

“12.İLÇEMİZİ YAKINDA ATAYACAĞIZ”

 

DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Candan Karlıtekin ve Genel Merkez Yöneticisi DEVA Partisi Genel Merkez Yöneticisi Cem Avşar, DEVA Partisi Kocaeli İl Başkanı Adem Koç programda yer aldı. Programda konuşma yapan İl Başkanı Koç:  "Temmuz tarihinden itibaren şahsıma il başkanlığı görevi verildi. 41 kişilik yönetimizi oluşturduk ve il binamızı faaliyete açtık. Bu süreçle birlikte 11 ilçemizi atadık. Yakında 12. ilçemizi de atayacağız" dedi.