Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın, Gölcük Ulaşlı sahilinde düzenlenen “2. İzmit Körfezi Yapay Resif Bırakma” ve “9. İzmit Körfezi Balık Salımı” programında ilimizde yapılan yatırımlarla gurur duyduğunu söyledi. Programda 6 bin balık yavrusu ve 100 adet yapay resif İzmit Körfezi ile buluşturuldu.
BALIK SALMA TÖRENİNE YOĞUN KATILIM
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın, Gölcük Ulaşlı sahilinde yapılan “2. İzmit Körfezi Yapay Resif Bırakma” ve “9. İzmit Körfezi Balık Salımı” toplantılarına katıldı. Program Başkanı Tahir Büyükakın'ın yanı sıra; Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Mill Hareket Partisi Kocaeli İl Başkanı Tuncay Batı, OYAK Çimento Alternatif Kaynak ve Çevre Direktörü Galip Tekiner, Deniz Ticaret Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel, muhtarlar, üyeler ve basın mensupları da katıldı.
“GELEN MÜJDELER ŞEHRİMİZ İÇİN GURUR KAYNAĞIDIR”
Dünya ve Avrupa'nın en büyük çevre yatırımı olan “Dip Çamuru Projesi” ile İzmit Körfezi'ne yeniden hayat veren Büyükşehir Belediyesi'nin bu önemli programı 6 bin yavru balık İzmit Körfezi ile buluşturuldu. Törende ayrıca 100 adet yapay resif de denizde satıldı. Çocukluğun geçtiği Ulaşlı sahilinin eski günlerine dönme işleminin kendisi için manevi bir duygu olduğunu vurgulayan Başkan Büyükakın şunları söyledi: “Karamürsel'in 2 fakli plajı olan Ereğli ve Altınkemer plajlarının Mavi Bayrağa'ya layık gördüğü, Kandıra sahilindeki 7 yerde yeniden Mavi Bayraklı ilan etmek için çok. çamuru temizliğinin Akdeniz Üniversitesi'nin kupasını kazanan, yine balıklandırma projemizin Mısır'da ödül aldığı şehrimiz adına kıvanç vericidir.”
“48 BİN BALIĞI ÜRETTİK VE DENİZE SALDIK”
Bizim yaptığımızdan bir tanesi de balıklandırma faaliyeti. Bugüne kadar 48 bin adet balığı TAGEM ile birlikte ürettik ve denize saldık. Bu balıkların üzerine alıcı yerleştiriyor, gruplandırmasını yapıyor. Denizde nerede geziyorlar, nerede yumurtluyorlar, nerede yurtta kalıyorlar. İçerisindekilerin hepsi takip ediliyor. Yurt tutmamızda ise aklımıza resifler geliyor. Resifler zaman içerisinde balıkların kendisinde yuva yapacakları yerlere dönüşüyor.
“23 ARITMA TESİSİNİN YILLIK MALİYETİ 3,5 MİLYAR TL”
Denizi kirletirsek, denizde balık salmanın bir manası yok. Bir yandan denizinizi temizlemek lazım. Sadece denizdeki çamuru temizlemiyoruz, aynı zamanda denizdeki çamur gitmesin diye arıtma tesislerini çalıştırıyoruz. Arıtma tesislerinin yıllık maliyeti Büyükşehir Belediyemize 3,5 milyar TL'dir. Sadece elektrik masrafı yaklaşık 700 milyon TL civarında. 23 tane arıtma tesisi yapılıyor. Bu arıtma tesislerinin yüzde 73'ü ileri biyolojik arıtma.”
BAŞKAN BÜYÜKAKIN'A TEŞEKKÜR
Balık salma töreni programında konuşan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, tüm çevre çalışmaları için Başkan Büyükakın'a teşekkürlerini iletti. Balık salma ve yapay resiflerin denizlerin biyoçeşitliliğini ve yaşam gücünü arttıracağını belirten OYAK Çimento Alternatif Kaynak ve Çevre Direktörü Galip Tekiner ise, "Denizlerdeki yaşamı desteklemediğini bilmek ile, üretilen özel yapay resiflerimiz Marmara Denizi'ne bırakılarak deniz ekosistemine yeni bir yaşam alanı oluşturacaktır.
6 BİN YAVRU BALIK VE 100 YAPAY RESİF DENİZLE BULUŞTU
“İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi” kapsamında daha önce daha kuzeyde birçok çeşitlilikte deniz balık salan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, şimdi de levrek, çipura ve kalkan olmak üzere 6 bin yavru balığı Gölcük Ulaşlı sahilinden İzmit Körfezi ile buluşturdu. 100 adet yapay reçine de denizde bırakılan törenlerde levrek, çipura ve kalkan yavruları denizle buluştu. 2024 yılında da Gebze Eskihisar Sahili'ndeki balık salma töreninde 100 adet yapay resif denize bırakılmıştı.
TOPLAMDA 54 BİN BALIK
Öte yandan anaç balıklardan elde edilen yavrular 2017 yılından itibaren İzmit Körfezi'nde sallanmaya başlamıştı. Gölcük Ulaşlı'da gerçekleşen balık salma programı ile bu zamana kadar toplamda 54 bin levrek, kalkan ve çipura yuvası İzmit Körfezi'ne bırakılmış oldu. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol sonrasında; Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE) koordineunda çalışmalar başlatılmıştı. Enstitülerde yetiştirilen levrek, kalkan ve çipura (çupra) yavruları markalanarak 2017 (Değirmendere-Gölcük), 2018 (Ereğli- Karamürsel), 2020 (Darıca), 2021 (Körfez-Hereke), 2022 (Değirmendere - Gölcük) ve (Karamürsel - Ereğli), 2023 (Dilovası-Tavşancıl), 2024 (Eskihisar-Gebze) ve 2025 (Ulaşlı-Gölcük) yıllarında toplam 54 adet yavru balık İzmit Körfezi'nde törenlerinde denizde sürdürülüyordu.
Bülten No:874