Sütteki Prebiyotikler Sindirim Mucizesi

Not: Görsellerin yüksek çözünürlüklü haline ulaşmak için resimlerin üzerine tıklayınız. Günümüzde tüketiciler, sindirim sağlıklarını koruma ihtiyacının arttığının giderek daha çok fark ediyor. BENEO'nun Fonksiyonel Lifler Ürün Yöneticisi Katrien Lambeens, prebiyotiklerin, özellikle süt uygulamaları ile ilgili olarak, üreticilerin bu talebi karşılamalarına yardımcı olmadaki rolünü anlatıyor. Sindirim sağlığı 'mega trendi' devam etmekte Sindirim sağlığı, 2010 yılında tekrar bir 'mega trend' olarak unvan kazandığından bu yana[i] bağırsak sağlığı, bilimsel, beslenme ve tüketici alanlarında etkili bir şekilde büyüyor. New Nutrition Business'tan Julian Mellentin'e göre, sindirim sağlığı “Avrupa, Japonya ve Güney Amerika'da gıda ve sağlık pazarlarının tek ve en büyük alanı”[ii] ve sindirim sağlığı 2019 yılı için yine bir numaralı gıda, beslenme ve sağlık teması olarak vurgulandı.[iii].

Sütteki Prebiyotikler Sindirim Mucizesi
Sütteki Prebiyotikler Sindirim Mucizesi

Son araştırmalara göre[iv] Birleşik Krallık'taki tüketicilerin % 60'ı “belirli bir miktarda / mümkün olduğunca fazla lif” almaya çalışıyor ve Birleşik Krallık'taki dört tüketiciden üçü (% 76) “sindirim sağlığı benim için (çok) önemli” diyor.  Sindirim sağlığı, özellikle sindirim sağlığını destekleyen gıdaları seçen tüketicilerin üçte ikisi tarafından bir zindelik konusu olarak görülüyor, çünkü 'iyi hissetmeyi ve genel sağlığa katkıda bulunmayı' teşvik ediyor[v]. Buna ek olarak, Avrupalı dört tüketiciden birinin (% 23) 'son zamanlarda sindirim sağlığı konusunda bazı kısa yazılar okumuş' olması ile tüketiciler sindirim sağlığı hakkında giderek daha fazla bilgilendiriliyor.[vi]

Sindirim sağlığı için prebiyotik lifler

Besinsel lif alımının bağırsak fonksiyonuna ve sindirim sağlığına faydalı bağlantısı, akademisyenler, endüstri ve tüketiciler tarafından kabul edilmektedir. Sindirim sağlığıyla ilgili farklı özellikleri destekleyen farklı lifler vardır ve tümü önem taşır. Bazı belirli fermente olabilen lifler, bir lif olmanın yanı sıra prebiyotik olma özelliğine de sahiptir, diğer bir deyişle mikrobiyota evreni içindeki bazı mikropları titizlikle teşvik ederek yararlı bakterilerin büyümesini sağlarlar; bifidobakteriler bunun için bir göstergedir. Ayrıca, fermente edilebilir liflerin, özellikle de prebiyotik fermantasyon düzenine ve mikrobiyotanın pozitif desteğine yol açanların etkisi, vücudun diğer kısımlarına ulaşır ve açlığın doygunluğunu (enerji alımını), ruh halini ve çok daha fazlasını etkiler.

Hindiba kökünden elde edilen inulin ve oligofruktoz, kanıtlanmış az sayıda prebiyotik lif arasındadır ve kapsamlı yüksek kaliteli bilimsel çalışmalar (150'den fazla) BENEO'nun hindiba kök liflerinin sağlığa faydalarını onaylar. Bilimsel çalışmaların zenginliğinin yanı sıra BENEO'nun sindirim sağlığını destekleme konusunda inülini ile ilgili olarak 13.5 Maddesi uyarınca özel bir AB sağlık beyanı da bulunmaktadır: “hindiba inulini, dışkı sıklığını arttırarak normal bağırsak fonksiyonuna katkıda bulunur”, beyanı madde 10.3 kapsamındaki genel sağlıkla ilgili “hindiba inülini sindirim sağlığını destekler”, “hindiba kökü lifi sağlıklı ve dengeli bir sindirim sistemini destekler” ve “prebiyotik lifli” iddialarını birleştirilebilir. 

Lif açığının üstesinden gelmek

Avrupalıların üçte birinden fazlası "sağlıklı bir yaşam tarzı benim için önemli ve sindirim sağlığımla ilgilenmek de bunun bir parçası' ifadesiyle[vii] aynı fikirde olsa da, günlük tavsiye edilen lif alımını tüketme konusunda hala birçoğu mücadele veriyor. Literatür araştırmasında[viii] Avrupa ülkelerindeki tüketicilerin tavsiye edilen 25 g günlük alımlarının sadece yaklaşık olarak yarısını tüketebildikleri gösterilmiştir. Bunun çeşitli nedenleri bulunmaktadır: Sadece sebze, tahıllar ve meyveler gibi lif bakımından en zengin gıda gruplarını tüketerek önerilen lif alımını sağlamak zordur ve lif bakımından zengin bazı ürünlerin pütürlü bir yapısı ya da hoş olmayan bir tadı olabilir.

Tüketicinin sindirim sağlığına olan ilgisi kesinlikle artarken, lezzet en önemli faktör olmaya devam ediyor. BENEO'nun Orafti® İnülin ve Oligofruktoz'u gibi yapıyı iyileştiren ve doğal tadı olan bileşenler,  üreticilerin, süt ürünlerini yeniden formüle ederken çekici bir ağız hissi, yapı ve lezzet sunmasına yardımcı oluyor.  

Tüketicilerin lif ve prebiyotik tercihleri

BENEO, sindirim sağlığını desteklemek ve lif açığını kapatmak isteyen birçok tüketiciyle Avrupa genelinde 'lif' ve 'prebiyotik' üzerine tüketici tercihlerini değerlendirdi. Araştırmaya göre[ix] tüketiciler “prebiyotik teriminin sağlıklı göründüğü” ve Avrupalı üç katılımcıdan ikisi (% 73) “prebiyotik” terimini çekici bulduğu konusunda hemfikirler. Ambalajdaki bilgi şeffaflığını her zamankinden daha çok talep eden tüketiciler ile BENEO, üreticilerin, ürünlerinin kanıtlanmış etkinliğini daha net ve çekici bir şekilde iletmelerine yardımcı olmak amacıyla ambalajdaki bir prebiyotik logonun bir dizi uygulamayla nasıl tepki göreceğini test etti. Tüketici testine bakıldığında rakamlar, tüketicilerin üçte ikisinden fazlasının (% 70) öncelikle süt içeceklerinde sonra sırasıyla yoğurtlar, alternatif süt içecekleri, laktoz içermeyen ürünler ve çocuklar için süt ürünlerinde bir prebiyotik logosunu 'çekici ya da çok çekici' bulacağını göstermiştir.

Sütteki Prebiyotikler

Prebiyotik ve sindirim sistemi için sağlıklı faydalar sunan süt ürünlerine net bir tüketici ilgisinin olması sayesinde, prebiyotik lifi süt ürünleri ile tüketicilere hitap edecek şekilde birleştirebilen üreticiler için önemli bir pazar fırsatı bulunmaktadır. Bu, ya lif bakımından zenginleştirilmiş yoğurtlar gibi, lif içerikleriyle tanınan gıda kategorilerini daha da cazip hale getirerek ya da içime hazır kahveler gibi özellikle lif bakımından yüksek olarak tanınmayan süt ürünlerini yeniden formüle ederek olabilir.

Buna ek olarak, trendler şu şekildedir: 'Hızlı kahvaltı -hatta kahvaltının tamamen atlandığı kültürlerde yeni fırsatlar “atıştırmalık kahvaltı ürünleri”nde yatmaktadır.[x] Sonuç olarak, “hızlı kahvaltı" ile “sindirim sağlığını” birleştirebilecek süt uygulamaları, bu alanda ürün geliştirme için daha fazla faaliyet alanı sunarak tüketici çekiciliğini arttırdı. Gıda üreticileri, sindirim sağlığına ek faydalar sunan harika tatlara sahip ürünleri geliştirmenin yanı sıra başlıca tüketim eğilimlerinin ihtiyaçlarını karşılayarak, tüketicilerin sindirim sistemlerinin sağlığını, yaşam tarzlarında ya da beslenmelerinde önemli değişiklikler olmaksızın veya tat ya da yapı konusunda fedakarlık yapmak zorunda kalmadan  doğal ve kolay bir şekilde korumalarına yardımcı olabilir.

Süt ürünlerindeki prebiyotikler için ürün potansiyeli

BENEO, üreticilere bu alanda yenilik yapma konusunda ilham vermek adına bazı benzersiz prebiyotik kahvaltı süt konseptleri geliştirmiştir. Bu yeni konseptler,  günün başında sindirim sağlığını arttıracak yoğurtlu içecekler, Caffé Latté gibi içime hazır kahveler veya yetişkinler ve çocuklar için aromalı süt seçenekleriyle tüketicilere sunulmak üzere bir alan açmaktadır.

Bu yenilikçi kavramların iki örneği kahvaltı için bademli çikolatalı içecek ve içime hazır kahvedir:  

  • Kahvaltı için çikolatalı badem sütü - bu kahvaltı içeceği hindiba lifi BENEO Orafti ® İnülin sayesinde yüksek oranda lif içerir ve yumuşacık bir ağız hissine sahiptir. Ayrıca içeriğindeki BENEO Palatinose ™'dan dolayı sağlıklı bir kan şekeri tepkisi sağlar.
  • İçime Hazır Kahve: Bu kahve hindiba kökü lifi BENEO'nun inulini ve yeni nesil şekeri olan Palatinose ™ içerir. BENEO'nun doğal prebiyotik lifleri, mikrobiyomu besleyerek sindirim sağlığını etkin bir şekilde destekleyen ve sırasıyla “yüksek lif” ve “lif kaynağı” iddiasına olanak tanıyan mükemmel lezzet verici bileşenler sunar.

Piyasa verilerinin gösterdiği gibi, tüketiciler arasında iyi sindirim sağlığını destekleyen ürünlere karşı açıkça görülen bir iştah var ve şu anda BENEO gibi fonksiyonel bileşen sağlayan üreticiler, bu eğilimden en iyi şekilde yararlanmaları için gıda üreticilerine son derece gerçek yollar yaratmaktadır. Prebiyotikler alanında daha fazla tüketici eğitimi için hala potansiyel bulunuyor.  Pazar, lif alımına katkıda bulunmak ve sindirim sağlığını arttırmak isteyen çok fazla tüketiciyle özellikle prebiyotik süt uygulamaları alanında yeni ürün geliştirmeye oldukça açık.


[i] Kaynak: New Nutrition Business, Julian Mellentin

[ii] Kaynak: Gıda, Beslenme ve Sağlıkta 10 Temel Eğilim 2018, Julian Mellentin, New Nutrition Business

[iii] Kaynak: Gıda, Beslenme ve Sağlıkta 10 Temel Eğilim 2019, Julian Mellentin, New Nutrition Business

[iv] Kaynak: FMCG Gurus (2019)

[v] Kaynak: BENEO, Birleşik Krallık ve İspanya'da çevrimiçi nicel tüketici araştırması yaptı.  Anket Belçika, Hollanda, Birleşik Krallık ve ABD'de ofisleri bulunan bir tüketici araştırma ajansı olan Insites tarafından 2015 yılında gerçekleştirilmiştir. Gösterilen sonuçlar, aksi belirtilmediği sürece iki ülke arasında ağırlıklı ortalamadır.  

[vi] Kaynak: BENEO'nun tüketici prebiyotik araştırması, Temmuz 2017 Alınan örnekler: ABD n = 1214 | Batı Avrupa n = 2428 (Birleşik Krallık = 809 | Almanya n = 810 | İtalya n = 809) | Rusya n = 810

[vii] Kaynak: BENEO prebiyotik araştırması, Temmuz 2017

[viii] Kaynak: BENEO Enstitüsü 2012

[ix] Kaynak: BENEO prebiyotik araştırması, Temmuz 2017

[x]  Kaynak: Julian Mellentin (2014): The Snackification of Breakfast - Kahvaltının Atıştırmaya Dönüşmesi- Tüketici alışkanlıklarının değişmesi nasıl yeni fırsatlar yaratıyor. New Nutrition Business

----------------------------------------------------------------------------------------

BENEO ve bileşenleri hakkında daha fazla bilgi için www.beneo.com ve www.beneonews.com @_BENEO  LinkedIn: www.linkedin.com/company/beneo  ziyaret edilebilir.

BENEO Hakkında: BENEO hindiba kökü, şeker pancarı, pirinç ve buğdaydan elde edilen fonksiyonel bileşenler sunar. BENEO, bir ürünün besinsel ve teknolojik özelliklerini geliştirme konularında ideal iş ortağıdır. Bileşenleriyle elde edilen en önemli besinsel faydaları; ‘daha az yağ’, ‘daha az şeker’, ‘daha az kalori’, ‘lif ilavesi’, ‘glutensiz’ olanakları, ayrıca enerji yönetimi, sindirim, kemik ve diş sağlığının yanı sıra süt ürünü alternatifleridir. Temel teknolojik faydaları; lezzetin ve yapının geliştirilmesine odaklanmasıdır. BENEO, beslenme bilimi ve regülasyonlar ile ilgili belirleyici görüşler sağlayan BENEO-Institute (BENEO-Enstitüsü) ve uygulama teknolojisi konusunda danışmanlık sağlayan BENEO-Technology Center (BENEO Teknoloji Merkezi) ile müşterilerini daha dengeli ve sağlıklı yiyecek ürünleri geliştirebilmeleri için aktif olarak destekler.

BENEO, Südzucker Grubu’nun bir bölümü olup yaklaşık 900 kişiye istihdam sağlamakta ve Belçika, Şili, Almanya ve İtalya’da üretim birimleri bulunmaktadır.   www.BENEO.com     www.BENEO.com     www.BENEOnews.com

Medya İletişim için:  Nur Coşkun – Net İletişim Tel: 0532 593 0636 Email: nurcoskun@net-iletisim.com

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
 hız kesmeden çalışmaya devam edeceğiz
hız kesmeden çalışmaya devam edeceğiz
Keten Tohumunun İnanılmaz Faydaları!
Keten Tohumunun İnanılmaz Faydaları!

istanbul escort antalya escort travesti ankara escort ankara escort porno ankara escort bayan