Diş eti büyümesinin, diş sağlıklarının ortaya çıkmasının ve dişlerin sallanmasına neden olabileceğini ifade eden Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Ayrıca, frenulum adı verilen kas tedavisi dişe yakın olması, agresif diş fırçalaması ve ağıza yabancı parçacıkların alma gibi esneklikler da diş eti çekilmesine katkıda bulunabilir.” dedi. Düzenli hekim ziyaretlerinin diş taşına bağlı diş eti çekilmesini önleyebileceğini dile getiren Güler, uygun ayrı diş eti çekilmesinin cerrahi olarak tedavi edilebileceği aktarıldı.
Üsküdar Üniversitesi Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti örneklerinin modellerini, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Diş diplerinde sarılık fark ediliyorsa çekilmeyebilir!
Diş eti çekilmelerinin genel olarak diş taşlarına bağlı olarak oluştuğunu kaydeden Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, "Diş taşıyla birlikte diş eti itilmesi gerçekleşir. Frenulum dediğimiz ağız içinde bir takım kas bağlantıları vardır. Bu kas bağlantıları bazen dişe yakın yerden bağlandığı için dudağın her hareketiyle diş etinin kopmasına sebep olur." dedi.
Bu gibi kırılganlık frenektomi denilen işlemle kas bağlantısının alındığını dile getiren Güler, "Tırnakla diş etini geri itme ağıza kalem, teklif gibi ürünler ve agresif diş fırçalama gibi ürünler alma diş eti geri çekilebilir. Diş daha beyaz kök ise sarı renklidir. açıklamasını yaptı.
Diş eti kaybının da göstergesi!
Diş etinin sadece kendisinin yalın olarak çekilmediğine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, şöyle devam etti:
"Diş eti ile kemik arasında her zaman belirli bir mesafe vardır. Böylece diş eti çekildiği zaman kemikte kullanılabilir, erimiştir. Yani kemik kaybı da vardır. Dişin kökünü kemik üzerinde tutan alveolitlerdir. Bunda erime diş sallanmaya, durdurulabilir. Aynı zamanda diş eti olan dişte kök bulunur. Kökten çok pürüzlü bir yapıya sahiptir, mine gibi bir şeydir. Bu yemek artıklarının daha fazla olmasına neden olur. Temizlenmesi çok daha iyi başlar. olabilir.”
Diş etinin eski sağlığına kavuşturulması her hastaya uygulanamayabilir!
Diş taşı miktarıyla ilgili olarak diş eti çekilmelerinin altı ayda bir diş temizliği performansının önlenemeyeceğinin çizen Dr. Öğr. Kübra Güler, "Bunun dışında frenulum ile ilgili ya da kişinin kendi ağzı içini görüşme müdahaleleri ile diş eti büyütme durumunda bunların tedavisi yapılabilir. Diş etinin yeniden eski haline getirilmesi her hastada yapılamaz. Ağız içi ölçümler uygunsa damak parçalarından parçalarla diş etinin cerrahi operasyonla yapılabilir." sayıları tamamlandı. Doi numarası: https://doi.org/10.32739/uha.id.61592
Bilgi için: İletişim Ofisi Halkla İlişkiler Ajansı
Meryem Ağan / meryem.agan@iletisimofisi.com / 0536 513 49 69
Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi hakkında:
Akademik güç Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nin yıllık kadrosundan alan Üsküdar Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi- Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, alanında uzman diş hekimleri ile kişiye özgü ağız ve diş sağlığı hizmeti sunmaktadır. İlgi, bilgi ve tecrübeyi aynı çatı altında buluşturan, SGK anlaşması da olan Üsküdar Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi- Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde; protez, diş eti hastalıkları, çene cerrahisi, çocuk diş hekimliği, endodonti, ortodonti gibi pek çok farklı branşta tam teşekküllü hizmet sunulmaktadır. Otizm, gelişim geriliği gibi özel hasta gruplarının diş tedavileri de, tam donanımlı ameliyathanede ve genel anestezi altında gerçekleştiriliyor. Ayrıca dudak-damak yarığı, konuşma rahatsızlıkları ve yaşlılarda diş belirtilerinde de hizmet veriliyor.
|